SGI - Sjukpenninggrundande inkomst
SGI, eller sjukpenninggrundande inkomst, kan låta som ett krångligt och kanske till och med lite skrämmande begrepp. Om du aldrig tidigare har behövt tänka på det, är det helt naturligt att känna sig förvirrad. Vi kommer att förklara vad SGI innebär på ett enkelt sätt och varför det är viktigt för dig och din ekonomi.
Om du har specifika frågor om SGI rekommenderar vi att du ringer Försäkringskassan.
SGI – Vad är det och varför är det viktigt?
SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och är det belopp som Försäkringskassan använder för att räkna ut hur mycket ersättning du kan få, både när du är sjuk och när du är föräldraledig. Din SGI baseras generellt på din årsinkomst före skatt och det är avgörande att skydda din SGI för att inte riskera att få låg eller ingen ersättning alls.
För att ha rätt till en SGI måste du tjäna minst 14 100 kronor per år och antingen ha ett jobb som varar i minst 6 månader i rad eller arbeta återkommande under året.
Om du till exempel blir arbetslös, eller minskar din arbetstid utan att meddela Försäkringskassan, kan din SGI sänkas eller försvinna helt. Detta påverkar din möjlighet att få ersättning vid sjukdom eller när du ska ta ut föräldrapenning.
Hur beräknas SGI?
Din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) motsvarar i grunden din årslön, alltså din månadslön gånger 12. Däremot finns det ett inkomsttak, vilket innebär att det finns en gräns för hur hög SGI du kan ha. Taket bestäms av regeringen och justeras varje år.
Om du tjänar mer än taket räknas det överskjutande beloppet inte med i din SGI. Det betyder att din SGI istället blir lika med inkomsttaket, oavsett hur mycket du tjänar över den gränsen. Taket för 2025 är 588 000 kr/år eller 49 000 kr/månad.
Behöver jag skydda min SGI när jag är föräldraledig?
Du behöver inte aktivt skydda din SGI innan ditt barn fyller ett år, eftersom din SGI automatiskt är skyddad under den tiden. Det betyder att även om du inte tar ut föräldrapenning eller arbetar, så behåller du din SGI fram till att barnet fyller ett år.
Hur skyddar du din SGI efter barnets första födelsedag?
Efter barnets första födelsedag gäller inte SGI-skyddet automatiskt längre. För att skydda din SGI krävs att du får ersättning för 5 hela dagar i veckan, oavsett om det kommer från arbete eller föräldrapenning. Din totala inkomst behöver däremot inte vara densamma som innan din föräldraledighet.
Exempel
Om du arbetar deltid 2,5 dagar i veckan behöver du ta ut 2,5 dagar i föräldrapenning för att nå upp till 5 ersatta dagar per vecka.
Även om din totala inkomst blir lägre eftersom du kombinerar deltidsarbete med föräldrapenning, skyddas din ursprungliga SGI – det vill säga den inkomstnivå du hade innan du gick på föräldraledighet. Detta säkerställer att du behåller rätten till ersättning baserad på din tidigare inkomst.
Här är de viktiga reglerna att tänka på:
- Ta ut minst 5 föräldradagar per vecka
Du behöver ta ut föräldrapenning för minst 5 dagar per vecka för att behålla ditt SGI-skydd. Om du tidigare har tagit ut föräldrapenning för 3 dagar i veckan, måste du nu öka det till 5 dagar per vecka för att säkerställa att din SGI skyddas. - Arbeta
Om du återgår till heltidsarbete som ger SGI, är din inkomst skyddad utan att du behöver ta ut föräldradagar. Om du arbetar deltid, låt säga 3 dagar i veckan, måste du ta ut föräldrapenning för resterande 2 dagar för att skydda din SGI. - Det går att använda lägstadagar
Om ni har tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå och känner att ni klarar er ekonomiskt, kan ni använda dagar på lägstanivå för att fortsätta skydda er SGI och samtidigt spara dagar på sjukpenningnivå till senare. På så sätt kan ni, om ni vill, spara de mer värdefulla sjukpenningnivådagarna, som ger en högre ersättning, till senare perioder när ni kanske behöver dem mer. - Du måste ta ut 100% av en föräldradag
För att skydda din SGI måste du ta ut 100% av en föräldradag varje dag du vill skydda din inkomst, oavsett om dagen är på sjukpenningnivå eller lägstanivå. Det betyder att du inte kan ta ut exempelvis 50% av en föräldradag om du inte samtidigt arbetar den dagen – då skyddas inte din SGI.
Den enda gången du kan ta ut en lägre procentandel av en föräldradag är om du arbetar delar av dagen. Om du till exempel arbetar 4,5 dagar i veckan, kompletterar du med 50% på exempelvis sjukpenningnivå för att totalt komma upp i de 5 dagar per vecka som krävs för att skydda din SGI.
Vad händer om jag inte skyddar min SGI?
Om du inte skyddar din SGI kan Försäkringskassan nollställa den. Det betyder att du inte längre har rätt till ersättning baserad på din tidigare inkomst, varken vid sjukdom eller föräldraledighet. Istället får du endast ersättning på grundnivå, vilket är betydligt lägre.
Sammanfattning
Innan barnet fyller ett år skyddas din SGI automatiskt, men efteråt behöver du vara mer aktiv för att behålla skyddet. Det är därför viktigt att planera din föräldraledighet och eventuella återgång till arbete i god tid! Om du är osäker på vad som gäller för dig, kontakta Försäkringskassan för hjälp och råd.
Du kan även använda Försäkringskassans SGI-guide här för att få en fingervisning om just din situation.