Maximera föräldrapenningen under röda dagar, helger och semester
Från den 1 april 2025 ändras reglerna för hur du kan ta ut föräldrapenning på lägstanivå och grundnivå, särskilt när det gäller helger, röda dagar och andra dagar då du vanligtvis inte arbetar. Målet är att skapa tydligare och mer enhetliga regler – men det innebär också att vissa strategier för att maxa ersättningen inte längre fungerar på samma sätt.
Här går vi igenom vad som gäller från och med april 2025 och hur du fortfarande kan planera smart – särskilt om du har flera barn eller vill få ut så mycket ersättning som möjligt innan dagarna försvinner.
En gemensam regel för alla typer av föräldrapenning
Tidigare gällde olika regler beroende på vilken nivå din föräldrapenning låg på (sjukpenningnivå, grundnivå eller lägstanivå). Från 1 april 2025 gäller samma regel oavsett ersättningsnivå:
Om du vill ta ut föräldrapenning för en dag du normalt inte skulle ha jobbat – till exempel en helg eller röd dag – måste du också ta ut föräldrapenning i minst samma omfattning dagen före eller efter.
Det gäller oavsett om det är sjukpenningnivå, grundnivå eller lägstanivå. Med omfattning menas att du behöver ta ut föräldrapenning för lika stor del av dagen som dagen före eller efter – till exempel en hel dag eller en halv dag. Tar du ut en hel dag på lördagen, behöver du också ta ut en hel dag på fredagen för att få ersättning.
Vad räknas som "dag du inte skulle ha jobbat"?
Det handlar om alla dagar då du enligt ditt schema eller din anställning inte förväntas arbeta. Det kan vara:
- Helger (lördag och söndag)
- Röda dagar mitt i veckan
- Extra lediga dagar (t.ex. klämdagar)
Om du vill ta ut föräldrapenning för en sådan dag, måste du alltså koppla den till en arbetsdag – genom att också ta ut föräldrapenning dagen före eller efter i minst samma omfattning.
Två exempel på smart planering
💡 Exempel 1: Ta ut föräldrapenning över en helg
Förskolan har studiedag på en måndag. Du behöver vara hemma och tar ut föräldrapenning den dagen. Då har du också möjlighet att ta ut föräldrapenning på lördag och söndag innan, eftersom du nu uppfyller kravet på att ta ut en dag intill. Resultatet? Tre dagar med ersättning, även om behovet av ledighet bara gällde måndagen.
💡 Exempel 2: Ta ut föräldrapenning för två barn samtidigt
Om ni har flera barn, kan ni fortfarande planera ert uttag parallellt. En av er tar föräldrapenning för det yngre barnet, den andra för det äldre – under samma period. Det gör att ni kan vara hemma samtidigt, utan att till exempel ta semester. Och om du dessutom tar ut helgerna som ligger mellan vardagarna (och uppfyller kravet på att ta ut dagar intill), kan du öka antalet ersatta dagar.
Det här är särskilt värdefullt för dig som vill spara på semesterdagarna – till exempel om du är ny på jobbet och har semesterdagar "på lån".
Undantag – när reglerna inte gäller
Det finns några situationer där du inte behöver ta ut föräldrapenning dagen före eller efter:
➤ Om du har oregelbunden arbetstid
Jobbar du skift, jour eller har ett schema där du inte arbetar fem dagar i följd, kan du ha rätt att ta ut föräldrapenning även på dagar du inte skulle ha arbetat – utan att behöva ta ut en dag intill.
➤ Om du är arbetssökande eller studerar på heltid
Då kan du fortsätta ta ut föräldrapenning alla dagar i veckan, oavsett tidigare eller efterföljande dagar.
Obs: Gäller inte om du jobbar vid sidan av studierna eller har deltidsarbete.
Viktigt att tänka på
- Planera i förväg: Om du vill ta ut föräldrapenning för en helg, koppla det till en vardag före eller efter.
- Skydda din SGI: Om du jobbar deltid och tar ut föräldrapenning för att skydda din SGI, se till att nya regler inte stör den rytmen.
- Semesterdagar eller föräldradagar? Genom att planera föräldraledighet för båda barnen samtidigt kan du spara semesterdagar.
Sammanfattning
Från och med den 1 april 2025 gäller nya regler som innebär att du bara kan ta ut föräldrapenning för dagar du normalt inte skulle ha arbetat – till exempel helger och röda dagar – om du också tar ut föräldrapenning i minst samma omfattning dagen före eller efter. Reglerna gäller oavsett om du tar ut dagar på sjukpenningnivå, grundnivå eller lägstanivå. Det går fortfarande att använda smart planering, som att ta ut föräldrapenning för helger kopplat till en vardag, eller att planera ledighet samtidigt för flera barn om ni har rätt till dagar kvar för båda. Tänk på att undantag finns för dig som har oregelbunden arbetstid, studerar heltid eller är arbetssökande. Med rätt strategi kan du fortsatt få ut mycket av dina föräldrapenningdagar – men det kräver lite mer framförhållning än tidigare.
De nya reglerna kräver lite mer framförhållning – men med rätt planering kan du fortfarande få ut mycket av dina föräldrapenningdagar. Det gäller att tänka ett steg längre, hålla koll på vardag–helg-kombinationer och vara lite kreativ 💛