Föräldrapenning när du är arbetssökande – så fungerar grundnivån och SGI-skyddet

Föräldrapenning när du är arbetssökande – så fungerar grundnivån och SGI-skyddet
Photo by Liv Bruce / Unsplash

Självklart! Här är en varm, tydlig och faktabaserad artikel om föräldrapenning på grundnivå, riktad till personer som är eller blir arbetssökande – med fokus på vad som gäller före och efter barnets födelse, hur SGI påverkas och vad man ska tänka på:


Föräldrapenning när du är arbetssökande – så fungerar grundnivån

Att vänta barn eller vara småbarnsförälder utan ett pågående jobb kan kännas osäkert, särskilt när det kommer till ekonomi. Men även du som är arbetssökande har rätt till föräldrapenning – och i vissa fall kan du få ersättning som baseras på den inkomst du hade innan du blev arbetslös. Här reder vi ut vad som gäller, vad grundnivå innebär och hur du skyddar din SGI.


Vad är föräldrapenning på grundnivå?

Föräldrapenning på grundnivå är aktuell för dig som har låg eller ingen inkomst. Den ligger på 250 kronor per dag (2024) och betalas ut för de dagar som annars skulle ha varit på sjukpenningnivå.

Du får grundnivå om:

  • Du inte arbetade innan du blev arbetssökande
  • Du inte har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI)
  • Du inte uppfyller villkoren för att behålla din tidigare SGI

Om du är ensamstående förälder får du fortfarande alla dagar själv – annars delar du dem med den andra vårdnadshavaren.


Om du arbetade innan du blev arbetslös

Om du hade ett arbete innan du blev arbetssökande, kan du ha rätt till föräldrapenning på sjukpenningnivå, alltså baserad på din tidigare inkomst. Det är en stor ekonomisk skillnad – så det är viktigt att du gör rätt för att skydda den.

För att behålla din SGI (och därmed rätten till högre ersättning) behöver du:

  • Anmäla dig hos Arbetsförmedlingen första vardagen du är arbetslös, och
  • Fortsätta vara anmäld så länge du är arbetssökande.

Har du jobbat 6 månader eller mer innan du blev arbetslös, räcker det att du anmäler dig inom 3 månader efter att du slutade jobba.

Om du uppfyller de här kraven räknas din tidigare inkomst som underlag – och du får alltså betydligt mer än 250 kr/dag i föräldrapenning.


Om du inte arbetade innan du blev arbetssökande

Om du inte hade någon inkomst eller inte jobbade innan du blev arbetssökande, har du inte någon SGI att basera din ersättning på. I det fallet får du föräldrapenning på grundnivå – 250 kr/dag.

Du har då inte rätt till:

  • Graviditetspenning, eftersom du inte går miste om någon inkomst
  • 10-dagar i samband med barns födelse, eftersom samma princip gäller där

Väntar du barn och är arbetssökande?

Du kan börja ta ut föräldrapenning när barnet är fött. Reglerna kring uttag är desamma som för den som arbetar – men ersättningen beror på om du har en skyddad SGI eller inte. Har du varit anmäld hos Arbetsförmedlingen enligt villkoren ovan, kan du få ersättning på sjukpenningnivå.


Viktigt att skydda din SGI – särskilt efter barnets 1-årsdag

Din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) påverkar hur mycket pengar du får i både föräldrapenning och VAB.

Så länge barnet är under 1 år är din SGI skyddad automatiskt. Men från och med barnets 1-årsdag gäller nya krav:

För att skydda din SGI måste du antingen:

  • Ta ut hel föräldrapenning minst 5 dagar per vecka, eller
  • Anmäla dig på Arbetsförmedlingen senast samma dag som barnet fyller 1 år

Om du tar ut färre än 5 dagar per vecka, eller slutar ta ut föräldrapenning helt, måste du alltså aktivt anmäla dig som arbetssökande samma dag – annars riskerar du att förlora din SGI och därmed ersättning på sjukpenningnivå framöver.


Sammanfattning

Du som är arbetssökande kan få föräldrapenning – men nivån beror på om du har kvar din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Har du arbetat tidigare och anmält dig till Arbetsförmedlingen i tid, kan du få föräldrapenning baserad på din tidigare inkomst. Om du inte har någon SGI får du ersättning på grundnivå, som är 250 kronor per dag. Tänk också på att skydda din SGI särskilt efter barnets 1-årsdag – annars kan du förlora rätten till högre ersättning.