10 dagar efter barnets födelse
Som partner eller närstående till den som fött barnet har du rätt till 10 dagar med ersättning från Försäkringskassan i samband med barnets födelse. Dessa dagar är till för att du ska kunna vara hemma och stötta både den som fött och och vara hemma med barnet under de första, viktiga dagarna. Här går vi igenom vad du behöver veta och hur du kan använda dagarna.
Vad är de första 10 dagarna?
Den förälder som inte varit gravid kan få 10 dagar med ersättning i samband med barnets födelse, utöver föräldrapenningen. Vid tvillingfödsel utökas rätten till 20 dagar. Ersättningen betalas i första hand ut till den andra föräldern, men om den som fött barnet är ensamstående eller om det finns särskilda skäl, kan även en närstående få rätt till dagarna för att vara med och stötta.
Hur fungerar ersättningen?
Under de här 10 dagarna får du ersättning från Försäkringskassan på sjukpenningnivå, vilket motsvarar ungefär 80% av din inkomst (upp till ett visst inkomsttak). Dagarna måste tas ut inom 60 dagar efter hemkomsten, men att du har upp till 90 dagar på dig att skicka in ansökan.
Det går att ta ut delar av en dag
Du kan välja att ansöka om ersättning för 25%, 50%, 75% eller till och med 12,5% av din vanliga arbetsdag. Det innebär att du kan anpassa ledigheten efter dina behov och din partners situation (läs mer om det här).
Om du till exempel väljer att ta ut halva dagar (50%) istället för hela dagar, kan du vara hemma i 20 halva dagar istället för 10 hela dagar. Detta ger dig möjligheten att sprida ut din ledighet över en längre tid och samtidigt vara delaktig under barnets första tid.
Sammanfattning
Som partner eller närstående har du rätt till 10 ersatta dagar i samband med barnets födelse. Ersättningen är på cirka 80% av din inkomst och dagarna måste tas ut inom 60 dagar efter hemkomsten. Du kan även välja att ta ut dem delvis, till exempel 50% per dag, för att förlänga ledigheten. 💛